Pagina's

zondag 10 februari 2013

Anitri Beri: Surinaams rijstgerecht met bakkeljauw

Anitri beri is een eenvoudig gerecht van witte rijst met bakkeljauw, ui, tomaat en peper. Juist de eenvoud maakt het lekker. Anitri beri betekent eigenlijk 'begrafenis van een hernhutter'. Vaak wordt het gerecht ook wel bakkeljauw moksi alesi genoemd. De rijst blijft wit. Dit is een eenpansgerecht.Het is wel belangrijk dat de rijst goed gekookt wordt met de juiste verhouding water. Iedereen die vaak rijst eet, doet dit uiteindelijk op gevoel. Meestal kun je als maatstaf nemen dat het water een vingerkootje boven de rijst moet staan. Gebruik je weinig rijst, dan moet er wat minder water bij. Bij een grote hoeveelheid rijst zal er meer water bij moeten. Dat is een kwestie van ervaring. Je kunt voor dit gerecht ook pandanrijst gebruiken. Het is aan te raden om dit gerecht in een flinke hapjespan met anti-aanbaklaag klaar te maken, omdat rijst die is vermengd met olie makkelijk kan aankoeken op de bodem.

Ingrediënten:
- 350 gram zoute vis
- 4 kopjes witte rijst (geen snelkookrijst!!)
- 6 kopjes water
- 6 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 1 grote tomaat of 2 kleine tomaten
- zwarte peper
- 1 grote madam Jeanet peper

Bereiding:
- Was de rijst enkele keren tot het water helder is.
- Laat de vis weken in heet water, zodat ze zacht wordt (of 15 minuten uitkoken)
- Scheur dan de vis in kleine stukjes en haal de graatjes er uit.
- Snij de ui en de tomaat in kleine stukjes.
- Verhit de olie tot ze goed heet is en fruit dan de ui tot deze gaat geuren.
- Doe er dan de stukjes tomaat bij en zwarte peper.
- Vervolgens worden de stukjes bakkeljauw meegebakken.
- Voeg dan de gewassen rijst toe en schep alles goed om.
- Voeg dan het water toe en breng het geheel aan de kook.
- Leg de madam Jeanet peper op het gerecht en laat de rijst dan met het deksel op de pan op laag vuur ongeveer 30 minuten koken.
- Na 20 minuten even de rijst goed doorroeren en dan nog 10 minuten verder laten koken. Zorg dat de peper niet open gaat. Eventueel nog wat extra zout en zwarte peper naar smaak toevoegen.

Tip: Gooi de gekookte madam Jeanet peper niet weg, maar blend deze fijn met een paar teentjes knoflook, tomaten en zout. Doe er een klein scheutje azijn bij en je hebt een snelle sambal.

Rubriek: Surinaamse recepten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten