Pagina's

woensdag 17 oktober 2012

Indiase butter chicken: romige kip in een kruidige saus

Butter chicken is een geliefd gerecht in de Indiase keuken.  In dit recept leer je een originele heerlijk romige butterchicken te maken. Daarbij is de video ook handig om te zien hoe het moet! Dien de butter chicken op met witte rijst of naan-brood.






De ingredienten lijken veel en ingewikkeld, maar als je vaker Hindoestaanse of Indiase gerechten kookt, dan heb je de meeste ingredienten in huis en is het niet ingewikkeld. Er gaat niets boven een eigengemaakte butterchicken met verse kruiden!


Ingredienten marinade:
- kipfilet in stukjes
- 4 eetlepels dikke turkse of griekse yoghurt
- theel. zout
- 1 theel. rood chilipoeder
- 1 theel. massala
- 1/2 theel. komijnpoeder
- 1/ 2 theel. korianderpoeder
- citroensap

Bereiding marinade:
- Doe de kipfilet in een kom en doe er de 5 kruiden bij.
- Voeg dan de yoghurt toe met een paar druppels citroensap.
- Laat de kip een tijd in de koelkast marineren.

Ingredienten butterchicken:
- half pakje roomboter
- 1theel. komijnzaad
- 1 grote gesipperde ui
- 2 genipperde teentjes knoflook
- 1 theel. geschilde en fijngesneden gember
- 2 tomaten in stukken gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 groene kardamom
- 1 eetl. tomatenpuree
- zout
- 1/2 theel. curcuma-poeder (kunjit)
- 1/2 theel. rood chilipoeder
- 1/2 theel. (bruine) suiker
- 1 theel. kaneelpoeder
- mangopoeder (optioneel)
- 1/2 kopje slagroom
- fenegriekblaadjes
- zwarte peper
- 1/2 theel.garam massala (is anders dan de gewone massala)
- verse korianderblaadjes

Bereiding butterchicken:
- Smelt de roomboter in de pan.
- Voeg het komijnzaad toe en fruit dat even.
- Voeg dan de ui toe en de knoflook en gember.
- Als de massa gefruit is (6 minuten), haal dan de uien er uit en maal ze fijn in de blender
- Laat de boter in de pan en fruit hierin de gesneden tomaten 2-3 minuten.
- Haal dan ook de gefruite tomaten er uit en doe ze in de blender (niet samen met de uienpasta)
- Fruit in de overgebleven olie 1 minuut de laurierblaadjes, kruidnagels en kardamom.
- Nu kun je de gemarineerde kip toevoegen.
- Bak de kip ongeveer 5-6 minuten.
- Als de kip een beetje gaar is kun je de uienpasta toevoegen en daarna de gepureerde tomaten.
- Voeg de tomatenpuree toe.
- Roer alles goed door en voeg zout naar smaak toe, curcuma, chilipoeder, suiker en kaneel.
- Laat de kip nu een kwartier stoven.
- Doe er na een kwartier de slagroom bij en roer alles goed om en laat het nog 5-10 minuten stoven.
- Strooi er wat fenegriekblaadjes doorheen en de zwarte peper.
- Voeg de garam massala toe.
-Strooi er de blaadjes verse koriander door en de butterchicken is klaar! Op onderstaande video kun je alles terug zien!

Rubriek: Indiase recepten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten