Pagina's

woensdag 19 september 2012

Surinaamse recepten: hete chutney sambal van groene mango

In Suriname krijg je bij Hindoestaanse gerechten vaak mango chutney. Het is een zeer hete sambal die is gemaakt met madame jeanette of adjoema pepers. De smaakcombinatie van mango met Madame Jeanette of adjoema pepers is heerlijk!Ingredienten:
- 5-8 kleine groene mango's (zo hard mogelijk)
- naar smaak Madame Jeanette of adjoema pepers
- 5 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 eetlepel Surinaamse Chutney massala (donkerbruin van kleur)
- zout naar smaak
- paar eetlepels olie

Bereiding:
- Rasp de mango's fijn of snij ze in zeer dunne langwerpige plakken (je kunt de schil ook gebruiken, maar spoel de mango dan eerst goed af). Als ze erg vochtig zijn, knijp ze dan even uit.
- Wrijf de ui, knoflook en pepers heel fijn in een vezel. (als je de chutney minder heet wilt, verwijder dan de pitjes uit de peper.
- Verhit de olie en fruit de fijngewreven massa.
- Voeg dan de massala toe, goed roeren en dan direct de mango's erbij doen, want massala kan snel aanbakken.
- Alles blijven omscheppen tot het vocht verdampt is en dan nog wat zout naar smaak toevoegen.
- Doe de chutney in een pot en bewaar ze in de koelkast (verse sambal niet langer dan een week bewaren).

Tip: Een snelle mangochutney kun je ook maken zonder te bakken. Rasp hiervoor de mango's en vermeng ze met fijngewreven knoflook en pepers met massala. Voeg op het laatst zout naar smaak toe.
Tip 2: De massala die gebruikt wordt voor chutney is anders dan de massala voor gewone Hindoestaanse gerechten. Deze speciale massala is donkerbruin en verkrijgbaar bij de Surinaamse winkel of toko.


Rubriek: Surinaamse recepten4 opmerkingen:

 1. Om deze chutney te maken heb je wel "chutney massala" nodig en dit is donkerbruin van kleur. De standaard Surinaamse massala is om massalakip en dergelijke te maken.
  Vraag in de Toko specifiek om de chutney massala.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is inderdaad niet voor iedereen duidelijk dat er ook donkere massala bestaat. Het lijkt zo vanzelfsprekend, omdat de chutney donker van kleur is. Goed dat je dit even hebt geplaatst in de reacties ! Ik zal het nog extra vermelden op het recept! Hartelijk dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar smaak peper, dat vind ik een lastige. Als ik een beetje pittige chutney wil maken die iet heel heel is, hoeveel pepers zou je dan adviseren ???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Surinaamse peper is erg heet, dus als je de chutney niet te heet wilt, dan zou ik een halve Surinaamse peper nemen en eventueel de pitjes verwijderen. Als je de chutney toch heter moet, dan kun je de volgende keer iedere keer iets meer gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen