Pagina's

zondag 30 oktober 2011

Indonesische recepten: Sambal goreng Ikan Terie

Ikan terie zijn kleine gedroogde visjes die vaak worden gebruikt in de Javaanse keuken. Ze zijn lekker als bijgerecht bij witte rijst of op een Surinaams broodje. In dit recept worden ze verwerkt tot een sambal goreng.






 Ingredienten:
- hoeveelheid ikan terie naar smaak (toko)
- gesnipperde ui
- 3 teentjes knoflook
- mespunt suiker
- 3 rode lomboks of een madame jeanette peper.
- kleine tomaat
- stukje verse laos
- een groot salamblad
- stuk sereh
- scheutje ketjap A
- maggiblokje
- eventueel mespuntje vetsin
- 3 eetlepels olie

Bereiding:
- De visjes even goed wassen en daarna laten uitlekken en droogdeppen.
- Verhit de olie en bak de visjes knapperig bruin. Als je een grotere hoeveelheid hebt, doe het dan in etappes. Leg ze daarna even apart op een stuk keukenpapier.
- Bak in dezelfde olie (schenk de olie weg tot een paar eetlepels olie overblijven) nu eerst de gesneden ui. Als de ui lichtbruin wordt doe er dan de knoflook en pepers bij en bak het stuk gekneusde sereh, de laos en het salamblad mee.
- Vervolgens de gesneden tomaat met het maggiblokje, de suiker en eventueel wat vetsin.
- Laat het sudderen tot de tomaat is ingebakken en een dikke massa is geworden.
- Doe er een scheutje ketjap door.
- Schep er dan de gebakken visjes doorheen, goed door elkaar roeren en dan het vuur uit.
- De visjes moeten krokant blijven, dus geen deksel gebruiken tijdens het koken.

Laat de laos, sereh en salam in het gerecht zitten, tot je het gaat opdienen. Haal dan pas de kruiden er uit. Op die manier krijgt het gerecht de optimale smaak van de kruiden.

Mocht je de sambal goreng terie willen bewaren, wacht dan tot ze helemaal zijn afgekoeld en doe ze in een afgesloten plastic bakje.

Tip: Je kunt de sambal ook maken zonder de Javaanse kruiden. Laat dan de laos, sereh en salam weg en gebruik het basis-Surinaamse recept van ui, knoflook, tomaatje, maggiblokje, verse peper, aji no moto, zwarte peper en een mespuntje suiker.


Rubriek: Indonesische recepten



Geen opmerkingen:

Een reactie posten