Pagina's

zondag 5 december 2010

Recepten uit de wereldkeuken: Rode linzensoep

Deze linzensoep wordt van oranje linzen gemaakt. Het is een soep die veel wordt gegeten in het Midden-Oosten. Dien de soep op met fijngesneden peterselie of koriander en een schijfje citroen om boven de soep uit te persen!










Gebruik voor deze heerlijke voedzame soep de rode gespleten linzen. De hele rode linzen blijven te grof voor deze soep. De hoeveelheid water op linzen is een kwestie van oefenen. Gebruik je te weinig water, dan wordt de soep te dik, gebruik je teveel dan wordt hij te dun. Wees in ieder geval voorzichtig met teveel water, want dan kun je de soep niet meer verstevigen. Een te dikke soep kun je nog wel verdunnen met water.

Ingredienten
- ongeveer een halve zak rode linzen
- ongeveer 3 tot 4 keer zoveel water
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- stukje madame jeanette of een rode spaanse peper
- flink stuk roomboter
- theelepel massala (kerrie)
- beetje komijn (djinten)
- 2 theelepels korianderpoeder (ketumbar)
- vleesbouillontabletten (kipbouillon kan ook)
- zout
- flink wat zwarte peper
- gedroogde munt (turkse winkel)
- eventueel beetje verse dille
- verse peterselie
- citroen of limoen

Bereiding
- Zet de linzen op met een ruime hoeveelheid water en breng ze aan de kook met de bouillontabletten.
- Doe de uien, knoflook en peper in de blender en maal ze fijn.
- Verhit in een koekenpan de boter en bak het fijngemalen mengsel.
- Voeg de massala, komijn en koriander toe en bak het even mee.
- Doe het gebakken mengsel met de boter in de pan met linzen en water.
- Doe er de zwarte peper, een halve eetlepel gedroogde munt bij en eventueel wat dille.

Laat de linzen koken tot de fijngekookt zijn (ongeveer 45-60 minuten). Roer af en toe om te kijken of de soep niet te dik wordt. Hou er rekening mee dat de soep nog wat dikker wordt als hij afkoelt (net als bij vermicelli in soep). Mocht je er later nog water bij doen, voeg dan ook nog wat extra zout toe.

Opdienen
Misschien vind je de soep lekker zonder toevoegingen, maar probeer eens op te dienen met wat fijngesneden verse peterselie. Sprenkel flink wat citroen- of limoensap over de soep. De zurige smaak past heel goed bij de linzen en als je er eenmaal aan bent gewend, dan wil je geen linzensoep meer zonder citroen.

Geef er een stuk Turks brood bij dat je even tussen de grill bakt. Daardoor wordt het brood heel dun en knapperig. Eet smakelijk!

Rubriek: Wereldrecepten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten