Pagina's

maandag 26 juli 2010

Surinaamse recepten: Kip massala met aardappelen, kouseband en ei

De gerechten die je bij de roti krijgt kun je ook als eenpansgerecht maken en eten met rijst. Dit gerecht is van kip, aardappelen, kouseband en eieren en is niet moeilijk te maken en smaakt heerlijk met witte rijst en komkommerzuur en sambal.









Ingredienten:
- 2 rode uien
- 5 teentjes knoflook
- 1 madame Jeanette peper
- 2-3 maggiblokjes of kippenbouillonblokjes
- 1/2 tomaat
- 2 stuks kipfilet
- verse geschilde aardappelen in stukjes gesneden
- 250-500 gram in stukjes gesneden kouseband (in diepvries verkrijgbaar bij o.a. C1000)
- 4 eieren (of meer)
- 2-3 volle eetlepels surinaamse kerrie (massala)
- halve eetlepel korianderpoeder (ketumbar)
- halve eetlepel komijnpoeder (djinten)
- zout en zwarte peper
- wat fijngesneden selderij
- olie

Bereiding:
- Snij de kipfilet in stukjes en doe er wat zout en peper overheen.
- schil de verse (vastkokende) aardappelen en snij ze in stukjes
- Snij de uien en knoflook fijn (of doe ze in de blender).
- Snij de tomaat in stukjes.
- Kook de eieren hard en laat ze afkoelen en pel ze.

- Verhit in een hapjespan met anti-aanbaklaag een paar eetlepels zonnebloemolie.
- Bak hierin de gekookte eieren even om en om tot ze een beetje een krokant jasje krijgen. Haal ze uit de olie.
- Bak de uien in dezelfde olie en dan de knoflook.
- Voeg de kipfilet toe en bak alles goed om tot de kip een beetje gebakken is.
- Voeg de tomaat toe met de maggiblokjes, korianderpoeder en komijn.
- Dan de paar eetlepels Surinaamse kerrie. Goed blijven roeren om aanbakken te voorkomen.
- De aardappelstukjes meebakken en afblussen met een beetje water.
- Leg de Madame Jeanette peper bovenop en zorg dat deze tijdens het stoven niet opengaat.
- Laat dit stoven tot de aardappelen half gaar zijn (af en toe even prikken met een vork)
- Halverwege de kouseband erbij doen en weer flink aan de kook brengen. Als je verse kousenband gebruikt, dan pas toevoegen als de aardappels bijna gaar zijn.
- Laat het gerecht stoven tot alles gaar is. (eventueel tussendoor nog wat water toevoegen, maar niet teveel, want er moet niet teveel vocht overblijven).
- Voeg de laatste paar minuten de gekookte eieren door het gerecht en maak op smaak met zout.
- Strooi er wat fijngesneden selderij overheen of vers korianderblad.

Dit gerecht smaakt het lekkerste als het eerst is afgekoeld. Dan is de smaak goed in het gerecht getrokken. Maak het dus een paar uur voordat je het gaat eten of de dag ervoor. Eet dit met witte rijst en een vers komkommerzuur of bij de roti.

Rubriek: Surinaamse recepten

11 opmerkingen:

  1. voor hoeveel personen is dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is ongeveer voor 4 personen. Wil je meer, dan moet je de hoeveelheid kipfilet, kousenband en aardappels vergroten. Ook de kruiden kun je naar smaak iets vermeerderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je voor je snelle reactie! Super.Complimenten voor je prachtige recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als er staat maggiblokjes zijn dat dan runder of kip maggiblokjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de Surinaamse keuken worden vaak de traditionele kleine Maggiblokjes gebruikt, maar je kunt ook kippen-, of runderbouillonblokjes gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. kkrijg er honger/trek van.Beste mensen,als je dorst hebt,bekijk de plaatjes enkele sec.goed naar en gegarandeerd:water loopt uit je mond,dortslesser

    BeantwoordenVerwijderen
  7. het geheime recept van Roepram wil ik hebben.Wie kan mij helpen?

    Rotie-liefhebber

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bedankt ik ga het maandag proberen te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Waar zijn de orginele maagiblokjes verkrijgbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De maggiblokjes kun je bij de meeste supermarkten krijgen en ook bij Surinaamse winkels en de toko.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super lekker, bedankt voor het uitgebreide recept.
    Ben er gek op.
    Kan ik het ook invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen