Pagina's

donderdag 11 februari 2010

Surinaamse recepten: Javaans-Surinaamse nasi

Heb je zin in een ander soort nasi dan die je kant en klaar in de supermarkt koopt? Probeer dan eens deze nasi op zijn Javaans-Surinaams. Je kunt er fijngesneden spitskool of witte kool doorheen doen of zeer fijne diepvriesdoperwtjes. Bij deze nasi hoort wel een hete sambal, bijvoorbeeld hete ketjapsaus of sambal trasi.







Ingredienten:
- gekookte witte rijst (pandanrijst is lekker!)
- kipfilet gekookt in water met zout en peper en daarna in stukjes gescheurd
- 1/2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 tomaat
- beetje trasi
- zwarte peper
- maggiblokjes
- paar takjes gesneden selderij
- fijngesneden witte/spitskool of een kommetje fijne diepvriesdoperwten
- ketjap A

Bereiding:
- verhit in een pan wat olie tot ze goed heet is
- bak de gesnipperde ui tot ze een beetje bruin is
- knoflook en gesneden tomaat erbij
- maggiblokjes, zwarte peper en trassi erbij doen en een klein scheutje ketjap
- als je voor doperwtjes kiest, doe deze dan nu erbij en bak ze even mee
- de kip erbij en even meebakken
- roer de gekookte rijst erdoorheen
- kies je voor kool, doe dan op het laatst de zeer fijngesneden witte kool en wat selderij erdoorheen en roer alles heel goed door elkaar heen en laat het even bakken
- op smaak maken met ketjap en zout
Heerlijk bij deze nasi is natuurlijk geroosterde kipsate met hete ketjapsaus

Tip voor het koken van rijst:
Koop nooit snelkookrijst die in 10 minuten klaar is! Deze rijst is niet lekker voor Surinaamse gerechten. Neem liever Surinaamse rijst of pandanrijst.

- Neem per persoon ongeveer een kopje rijst. Doe de gewenste hoeveelheid rijst in een pan en was de rijst een paar keer, net zo lang tot het water helder is. Giet tussendoor steeds het water af.
- Voeg dan water toe tot het water ongeveer een vingerkootje boven de rijst staat. Dit is ongeveer 1 1/2 kopje water op een kopje rijst. Dit is echter afhankelijk van hoeveel rijst je kookt. Als je een kleine hoeveelheid kookt, hoef je maar een klein vingerkootje water boven de rijst te gaan, heb je een grote pan rijst, dan moet er een ruime vingerkoot water boven staan. Neem dan een ruime pan, zodat de rijst de kans krijgt om goed uit te zetten.
- Breng de rijst aan de kook. Meestal wordt hier geen zout bij gedaan.
- Als de rijst begint te koken, roer dan de rijst door zodat ze niet aan de onderkant blijft kleven.
- Daarna doe je het deksel op de pan en zet je de rijst op het kleinste gaspitje.
- Laat de rijst 20 minuten koken zonder het deksel er af te halen.
- Na 20 minuten de rijst een keer doorroeren en dan nog even 5-10 minuten laten staan.

Rubriek: Surinaamse recepten

4 opmerkingen:

  1. het is wel handig als er vermald staat hoeveel rijst en kipfile er gebruikt wordt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De hoeveelheid rijst moet je aanpassen aan het aantal personen. Dit geldt ook voor de kipfilet. De andere hoeveelheden hoef je niet echt te vermeerderen, uitgezonderd de hoeveelheid zout (ofwel een extra maggiblokje, ofwel extra zout toevoegen. Dit is een heel eenvoudige basis-nasi en wordt dus opgediend met andere gerechten, zoals sate, gebakken kip of gestoofde kip/vleesgerechten, die de extra smaak geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lijkt mij nogal logisch!
    goede gerechten hoor!! top!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heel veel surinaams eten is egt heeeeel lekker maar sommige dingen egt niet.
    als mij moeder dat maakt sommige dingn denk ik egt bhabah dat wil ik egt niet eten hoor.
    eet jij dat maar lekker zzelf op. hahahahhahahahha.
    zoals bitawierie ofzo weetjewel.
    dat soort dingen.
    dat is egt totaal iets wat ik zo vies vind bah.

    BeantwoordenVerwijderen